Detox
Levern har givetvis en viktig roll när man detoxar. Det finns flera olika metoder att rena levern där vissa metoder är mer extrema än andra. Jag kör nedanstående leverreningsdrink en gång i veckan när jag detoxar. Receptet har jag hämtat från Nishan Joshis bok "Renare kropp och själ med detox" som beskriver detox ur ett Ayurvedisktperspektiv.
Att tänka på innan man sätter igång
Gör din leverreningsdrink direkt på morgonen. Ät inget innan (drick gärna varmt vatten men ät inget) för bästa effekt. Undvik att äta under någon timme efter. Drick gärna örtte, grönt te, eller hett vatten. Det stöttar kroppens utrensning och sätter fart på magen.
Ingredienser (1 port)
- 1 blodgrape
- 1/2 citron
- 2 vitlöksklyftor
- En bit råriven ingefära
- 2 msk olivolja (eller 1 msk olivolja och 1 msk linfröolja)
- 2 dl vatten
Gör såhär:
- Pressa blodgrapefrukten och citronen i en citruspress. Häll över juicen i en cocktailshaker (det är humor i kontrasterna här) eller en tillbringare.
- Pressa i vitlöken.
- Riv ingefäran och lägg i olivoljan och vattnet.
- Skaka ordentligt.
- Häll upp i ett glas och drick. Det smakar faktiskt lite bättre än man kan tro ;-)
Ta det lugnt i några timmar. Drick flera koppar med ört- eller grönt te. Andas gärna djupa andetag för att stimulera det lymfatiskasystemet (mer om pranayama-andning här)
Ingredienser som renar levern
Vitlök och ingefära har en renande och skyddande funktion på levern. För att levern ska kunna "renas" krävs en viss typ av enzym som aktiveras genom svavelföreningar som vitlök innehåller. Vitlök sägs även ha egenskaper som hjälper kroppen att göra sig av med tungmetaller som finns lagrade. En anledning till att vitlök sägs hålla oss friskare är att den påverkar vätskebalansen i kroppen, något som i sin tur har en positiv effekt på immunförsvaret (dålig vätskebalans = nedsatt immunförsvar).
C-vitamin stöttar leverns läkning och utrensning
C-vitamin är en viktig komponent för rening av levern. Både citron och grapefrukt innehåller förstås c-vitamin. Citronen har, tvärtemot vad man skulle kunna tro, en basisk effekt på kroppen. Dvs den hjälper kroppen att balansera syranivån (PH-värdet). C-vitamin sägs även motverka bildandet av gallstenar. Grapefrukt innehåller sk bitterämnen som stimulerar levern men även gallan posivit.
C-vitamin är en viktig komponent för rening av levern. Både citron och grapefrukt innehåller förstås c-vitamin. Citronen har, tvärtemot vad man skulle kunna tro, en basisk effekt på kroppen. Dvs den hjälper kroppen att balansera syranivån (PH-värdet). C-vitamin sägs även motverka bildandet av gallstenar. Grapefrukt innehåller sk bitterämnen som stimulerar levern men även gallan posivit.
Olivolja innehåller mycket antioxidanter och immunstimulerande ämnen och fungerar även antiinflammatoriskt. Oljan aktiverar även gallan. Det sägs att om man har några stenar i gallgångarna kan dessa börja pressas ut.
Får man ut några stenar?
Denna leverrening är inte lika tuff som den omtalade epsomsalt-leverreningen där man dricker epsomsalt och olivolja. Epsom-leverreningen sägs kunna pressa ut gallstenar (som täpper till gallgångarna och påverkar matsmältning och levern negativt). Så säger förespråkarna medan motståndarna menar att epsomsalt + olivolja = tvål. Dvs att den leverrening man gör med epsomsalt och olivolja egentligen genererar grönatvålklumpar.
Jag har inte testat epsom-leverrening så jag kan inte uttala mig om ämnet.
Jag har inte testat epsom-leverrening så jag kan inte uttala mig om ämnet.
Den leverrening jag gör är skonsam och görs flera gånger (en gång i veckan, några veckor på raken). Jag kan inte påstå att jag har sett några gallstenar passera men det kan ju bero på att jag inte har kollat heller (det sägs passera ut med avföringen) ;-)
Recept på råkost/ raw food från komtillbaka.blogspot.se
Recept på råkost/ raw food från komtillbaka.blogspot.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar