Hittade detta recept på alltomifd.se. Låter gott till middag.
Helstekt kyckling med apelsin, citron och rosmarin
En helstekt kyckling med apelsin, citron och rosmarin blir en riktigt festlig fredagsmiddag, men passar lika bra till vardags. Den kan ätas med en god sallad med färska grönsaker, eller varför inte med blandade rotfrukter som tillagats i ugn?
Ingredienser
- En hel, fryst kyckling
- 1 apelsin
- 1 citron
- Färsk rosmarin
- Salt, peppar och frysta eller färska örter.
- Tina kycklingen enligt anvisningarna på förpackningen.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skölj citronen och apelsinen och hacka dem i mindre klyftor.
- Skölj även kycklingen och torka av den med hushållspapper.
- Salta och peppra i buken på kycklingen och fyll sedan med ungefär hälften av citron- och apelsinbitarna, samt hackad rosmarin.
- Skär ett snitt längst bak på kycklingen med en vass kniv och skär försiktigt längst med skinnet. Håll i skinnet med en fast hand samtidigt som du fortsätter att skära försiktigt under skinnet så att det lossnar från köttet. Salta och peppra under skinnet och lägg även dit frysta eller färska örter. Lägg alla kryddorna i handen, stick in handen under skinnet och gnid in kryddorna ordentligt, så blir det lättare att få dem att fastna under skinnet på kycklingen. Använd en plastpåse eller plasthandskar på handen om det känns obehagligt.
- Salta och peppra och gnid in resterna av örterna ovanpå kycklingen. Lägg kycklingen i ugnssäker form tillsammans med resten av citron- och apelsinbitarna.
- Stek i ugnen i ca 60 minuter. Samla upp skyn i formen och häll över kycklingen några gånger under stektiden, så blir den saftigare.
- Servera med en färsk sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar