söndag 27 december 2015

Fänkål och anis te

Inflammationsdämpande recept jag hittat på Irakisk mat Låter gott för när magen trilskas och är uppblåst. 



Jag brukar dricka en varm kopp fänkål och anis te på kvällarna och efter 
maten, både gott och nyttigt. Jag har en färdigblandat sats (dubbelt så 
mycket fänkål som anis) i skafferiet. Till 2 kopp behövs:

2 tsk fänkål, hel
1 tsk anis, hel
4 dl vatten
ev. Honung

Gör så här:
Till beredning av te koka vattnet. Tillsätt frön, låt teet sjuda i någon 
minut och sedan dra i 10-15 minuter och sila det sedan. Tillsätt gärna 
en tesked honung.  

Anis tillsammans med fänkål rekommenderas för ammande kvinnor eftersom 
både örterna anses öka mjölkbildningen. Anis och fänkål är en också 
beprövad huskur mot gasbildning hos småbarn. Spädbarn och småbarn med 
magbesvär kan få 1 tsk te direkt eller i vällingen.

Fänkål har sitt ursprung från Asien och Mellanöstern och är flitigt 
använd inom naturmedicinen. Fänkålsfröna botar hosta, har kramplösande 
egenskaper, underlättar matsmältningen, minskar gasbildning och stillar 
orolig mage. Fröna kan också tuggas för att förbättra andedräkten. 
Örten anses inflammationshämmande och desinficerande.

Anis är en av de äldsta läkeväxter och används också flitigt inom 
naturmedicinen. Anis är slemlösande, hostdämpande, 
matsmältningsfrämjande, och rogivande vid sömnlöshet och nervositet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar