Inflammationsdämpande recept jag hittat på Irakisk mat Låter gott för när magen trilskas och är uppblåst.
Jag brukar dricka en varm kopp fänkål och anis te på kvällarna och efter
maten, både gott och nyttigt. Jag har en färdigblandat sats (dubbelt så
mycket fänkål som anis) i skafferiet. Till 2 kopp behövs:
2 tsk fänkål, hel
1 tsk anis, hel
4 dl vatten
ev. Honung
Gör så här:
Till beredning av te koka vattnet. Tillsätt frön, låt teet sjuda i någon
minut och sedan dra i 10-15 minuter och sila det sedan. Tillsätt gärna
en tesked honung.
Anis tillsammans med fänkål rekommenderas för ammande kvinnor eftersom
både örterna anses öka mjölkbildningen. Anis och fänkål är en också
beprövad huskur mot gasbildning hos småbarn. Spädbarn och småbarn med
magbesvär kan få 1 tsk te direkt eller i vällingen.
Fänkål har sitt ursprung från Asien och Mellanöstern och är flitigt
använd inom naturmedicinen. Fänkålsfröna botar hosta, har kramplösande
egenskaper, underlättar matsmältningen, minskar gasbildning och stillar
orolig mage. Fröna kan också tuggas för att förbättra andedräkten.
Örten anses inflammationshämmande och desinficerande.
Anis är en av de äldsta läkeväxter och används också flitigt inom
naturmedicinen. Anis är slemlösande, hostdämpande,
matsmältningsfrämjande, och rogivande vid sömnlöshet och nervositet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar