torsdag 11 mars 2021

Golden Godess - Gyllene Gudinnan

En Ayurvedisk inflammationsdämpande och läkande underbart god dryck att ta innan du somnar eller när du vill som lindrar och läker när magen krånglar som jag hittade på The Herbal Academy

Gurkmeja har varit en Indisk matlagningstradition i tusentals år och har en lång historia av att hela (över 4000 år) inom Ayurveda, traditionell Kinesisk och Siddhisk medicinsk tradition

Gurkmejans roll i religiösa och heliga Hindu ceremonier anknyter till ett av dess Sanskrit namn: Kanchani, ”Golden Goddess” kanske för att curcumin med en vacker gyllene färg lindrar och läker en lång rad sjukdomar som hudskador, inflammation i magtarmkanalen, smärta och värk, leversjukdomar Modern forskning bekräftar gurkmejans antibakteriella, antiinflammatoriska och antioxidant egenskaper

Den karaktäristiska gyllene färgen står curcumin för, den mest studerade beståndsdelen av gurkmeja Men hela örten används i örtmedicin och har varit ämnet för många fördelaktiga forskningsstudier

Ett populärt recept med gurkmeja är ”Golden Milk”, en traditionell Ayurveda dryck Här en variant på detta urgamla recept med tillägget svartpeppar som förstärker curkuminets biologiskt aktiva egenskaper Denna goda värmande dryck är supergod på vintern och kan serveras rumstempererad eller lätt värmd om så önskas Jag lägger till 1 msk kokosolja som också är lindrande när magen krånglar 


Ingredienser 

2,4 dl (1 cup) osötad kokos-, ris- eller mandeldryck
¼ – 1/2 tsk gurkmeja
1 tsk kokosolja
En aning svartpeppar
1 tsk vaniljsocker
1-2 tsk lönnsirap eller honung
¼ tsk kanel


Tillagning 
  • Blanda kokosdryck med gurkmeja, kokosolja, svartpeppar, vaniljsocker och lönnsirap i en mixer eller värm allt i en kastrull under omrörning och lägg eventuellt till 1 msk kokosolja
  • Mixa tills allt blandas väl och skummar
  • Häll upp i en kopp, strö över kanel och servera




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar